F.A.Q.

Echivalarea pentru contabili (valabila si pentru economistii ambitiosi)


Inainte de toate trebuie spus ca este destul de dificil sa te echivalezi ca si contabil, mai ales daca ai facut doar o facultate cu specific economic, insa nu si de contabilitate. Chiar si in cazul celor care au terminat facultati economice cu profil de contabilitate, nu va fi tocmai usor. Ceea ce nu inseamna ca este imposibil. Este greu insa se poate, totul depinde numai de cat de mult iti doresti acest lucru.
Echivalarea in cazul contabililor se face exclusiv pe baza studiilor, neavand nici o legatura cu experienta profesionala. Din acest punct de vedere, aceasta echivalare este accesibila tuturor celor care au terminat o facultate cu specific economic.

Exista trei corpuri profesionale la care se poate face echivalarea si anume:
Certified Practising Accountant of Australia (CPA Australia) - www.cpaaustralia.com.au
National Institute of Accountants (NIA) - www.nia.org.au
Institute of Chartered Accountants in Australia (ICAA) - www.icaa.org.au
Taxa de echivalare este identica in cazul tuturor celor trei organisme si anume 350 $AUD. Plata se poate face prin intermediul cardului Taifun emis de BancPost, la un curs foarte apropiat de cursul oficial al B.N.R.-ului, deoarece nu se percep alte comisioane de catre banca australiana care extrage banii.
Eu ma voi referi in principal la CPA intrucat acesta a fost corpul cu care mi-am facut echivalarea. Motivele pentru care am facut acest lucru:
- pentru a putea aplica la ICAA trebuie sa fii membru al unei organizatii de profil, de genul CECCAR - Corpul Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania, si nu era cazul;
- NIA percepe taxa de reassessment de 100 AUD, in timp ce CPA nu percepe nici un fel de taxa de reassessment;
- chiar daca numai si cele doua motive de mai sus ar fi suficiente pentru oricine altcineva in situatia mea ar mai fi de remarcat faptul ca CPA Australia spre deosebire de NIA, este un organism mult mai reputat, datorita pe de o parte vechimii si traditiei, iar pe de alta parte existand corpuri CPA similare in Statele Unite ale Americii, Anglia precum si alte state europene; deci daca aplicantul doreste sa profeseze aceasta meserie si in Ozzie Land, ar fi de recomandat sa aplice fie la CPA Australia fie la ICAA.

Pentru a obtine "a positive migration assessment" de la CPA trebuie:
1. sa ai o diploma universitara "as at least comparable to an Australian Bachelor degree"; cu alte cuvinte sa fi absolvit o facultate acreditata din Romania, cu diploma de licenta; referitor la acest lucru se pare ca australienii au o lista cu universitatile din fiecare tara pe care le considera comparabile cu universitatile australiene;
2. sa acoperi cel putin 9 din cele 12 "core curriculum areas required for Associate membership"; acestea sunt in cazul CPA:
 · Accounting Systems and Processes (basic)
 · Financial Accounting (financial and corporate)
 · Management Accounting
 · Accounting Theory
 · Commercial Law (introductory, including contracts)
 · Economics
 · Quantitative Methods
 · Finance (corporate)
 · Information Systems Design And Development
 · Auditing
 · Australian Taxation Law
 · Australian Company Law
Cum ultimele doua sunt materii specifice universitatilor australiene, in realitate trebuie acoperite 9 din primele 10 discipline.
Aici trebuie mentionat ca desi denumirile materiilor difera spre exemplu de cele de la NIA
 · Basic Accounting in loc de Accounting Systems And Processes (basic)
 · Financial and Corporate Accounting in loc de Financial Accounting (financial and corporate)
 · Current Issues in Accounting (standards and theory) in loc de Accounting Theory
 · Cost And Management Accounting in loc de Management Accounting
 · Business Finance in loc de Finance (corporate)
 · Auditing
 · Introductory Law (including contracts) in loc de Commercial Law (introductory, including contracts)
 · Economics
 · Statistics in loc de Quantitative Methods
 · Computer Information Systems in loc de Information Systems Design And Development
 · Australian Taxation Law
 · Australian Company Law

In principiu criteriile de echivalare sunt similare daca nu chiar identice. Deci din acest punct de vedere, nu exista diferente, asa ca nu are rost daca ai obtinut o un echivalare negativa de la unul dintre corpuri, sa aplici la un altul in speranta ca poate celalalt va fi mai ingaduitor.
Procesul de echivalare dureaza intre 4-6 saptamani, insa poate diferi functie de perioada (Craciun) sau complicatiile ce pot aparea (cineva care si-a trimis diploma de Master in Contabilitate, i s-a cerut sa obtina mai intai o echivalare de la NOOSR (National Office of Overseas Skills Recognition - Australia) cu privire la masterul respectiv; asta nu inseamna ca orice master va urma aceasta cale insa nu stiu prea multe, nefiind si cazul meu; sau poate daca descrierea cursurilor este insuficient de detaliata, vi se va solicita probabil sa retrimiteti o descriere mai amanuntita a cursurilor respective).
Pe email sunt destul de cooperanti insa trebuie sa insisti, sa fii perseverent. Am sa dau aici osassess@cpaaustralia.com.au unde mie mi-a raspuns o tipa pe nume Barbara Boulton - Manager Qualifications Assessment Unit.
E bine sa ataci pe mai multe fronturi, ca sa stie ca existi. Un email pe zi nu strica sa le aduca aminte si de tine. Insa asta in cazul in care nu respecta termenul de 6 saptamani, sau o situatie similara, nu are rost sa le blochezi serverul de mail doar pentru ca nu esti multumit de rezultatul primit.
De regula ei poarta conversatii numai cu cei care au aplicat deja pentru echivalare, in cazul in care vei dori sa afli mai multe informatii, "ce s-ar intampla daca...", e destul de probabil sa primiti invariabil un raspuns politicos prin care sa vi se sugereze ca mai intai sa aplicati si abia ulterior sa puneti intrebarile.


Documentele care trebuie trimise la CPA:
1. Diploma universitara - copie legalizata si traducere autorizata; mai exact dupa cum spun chiar ei:
"1. ACADEMIC AWARD - a certified true copy of the original degree which clearly indicates the title of the award, name of the institution, the year the degree was awarded and the grade achieved. If this is not in English, an official translation must also be provided."
2. Foaia matricola - copie legalizata si traducere autorizata; mai exact dupa cum spun chiar ei:
"2. ACADEMIC TRANSCRIPT - a certified true copy of the original itemised transcript. The transcript must show each subject studied and the pass or fail result for every year of your study. The codes for the grades must be included. If the transcript is not in English an official translation must also be provided. If exemptions have been given please provide documents relevant to previous study.
3. Programa analitica - copie legalizata si traducere autorizata; mai exact dupa cum spun chiar ei:
"3. SYLLABUS/SUBJECT OUTLINES - a summary of the topics covered in every accounting, finance, law, economics, statistics and computer information systems subject listed in your academic transcript. The syllabus must refer to the period during which the course was undertaken. If the document includes other subjects not relevant to your degree, please highlight those which you actually studied. We are aware of the difficulties sometimes experienced in obtaining official syllabus documents. In these cases, you should submit a Statutory Declaration stating that the syllabus is unavailable and your own summary of the relevant subjects (typed please, not hand-written). Subject outlines copied from other sources will not be accepted. It is not necessary to submit official translations of the syllabus. However, translations should be typed, not handwritten. Failure to provide adequate syllabus detail may adversely affect the result of your assessment."
Paragrafele respective sunt preluate din Application Form de pe a treia pagina.

Atentie ca documentele pe care le veti trimite nu va vor fi returnate, asa incat nu trimiteti nici un document in original. O singura exceptie o poate constitui in acest caz programa analitica, deoarece in multe cazuri legalizarea ei poate costa de cateva ori mai mult decat taxa pentru eliberarea unei alte programe analitice. Insa cel mai bine intrebati inainte si asigurati-va ca veti mai putea face rost de inca una.
Documentele trimise in dosarul pentru CPA ar fi de preferat sa fie copii legalizate insotite de traduceri autorizate. De asemenea, pastrati cate o copie a fiecarei hartii trimise, pentru a nu risca sa va incurcati ulterior la momentul trimiterii dosarului final catre DIMIA (date de absolvire, nume de institutie diverse mici amanunte care insa nu trebuie neglijate) cand veti completa alte formulare. Informatiile trebuie sa fie identice nu doar asemanatoare. Aveti grija.
Referitor la diploma de licenta si foaia matricola nu prea sunt multe de spus, doar ca probabil va va mai costa o taxa de eliberare a lor, in cazul in care nu ati facut acest lucru deja.
Cat priveste programa analitica, (si acest caz se percepe o taxa de eliberare a ei, deci stati linistiti ca a trecut de mult vremea cind invatamantul era gratuit in Romania J), aceasta impreuna cu traducerea aferenta reprezinta cele mai importante documente din punctul de vedere al echivalarii. In primul rand trebuie sa va asigurati ca continutul programei analitice reflecta cu fidelitate si integral cursurile studiate in facultate, iar in al doilea rand trebuie sa va asigurati ca si traducerea reflecta cu fidelitatea continutul programei analitice.

Exista urmatoarele situatii posibile:
a) programa analitica reflecta cu fidelitate si integral cursurile studiate in facultate, caz in care tot ceea ce va mai ramane de facut este sa obtineti o traducere cat mai adecvata;
b) programa analitica nu reflecta cu fidelitate si integral cursurile studiate in facultate, caz in care va trebui sa rescrieti programa analitica, bazandu-va fie pe cuprinsul suporturilor de curs, fie pe diferite alte surse cum ar fi alte programe analitice elaborate in ani anteriori sau ulteriori, sugestiile profesorilor titulari de curs, etc., dupa care aveti urmatoarele doua posibilitati:
- fie va duceti la secretariatul facultatii si ii determinati pe cei de acolo sa va insereze noua descriere a cursurilor respective in programa analitica eliberata initial, si sa aplice si pe foile respective o stampila care sa certifice autenticitatea acesteia (in cazul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, de regula pe prima foaie scrie ca aceasta este programa analitica a absolventului ... promotia ..., iar in rest se tranteste pe fiecare foaie cate o stampila rotunda cu Facultatea de ... Academia de Studii Economice, Bucuresti);
- fie, in cazul in care prima alternativa nu reuseste, trimiteti ambele variante impreauna cu un Statutory Declaration in care explicati motivele pentru care ati apelat la aceasta modalitate (in acest caz e de preferat sa purtati o corespondenta cu cei de la CPA sa le explicati situatia si sa vedeti ce va sfatuiesc).
c) nu vi se poate elibera o programa analitica, din diverse motive cum ar fi: distrugerea arhivei, inexistenta arhivei, desfiintarea institutiei; in acest caz va trebui sa urmati pasii de la punctul b) varianta secunda.
Atentie, nu incurajeaza nimeni "adaptarea" programei analitice in sensul dorit de aplicant pentru a corespunde intr-o masura cat mai mare standardelor australiene, cu atat mai mult cu cat nu stie nimeni cu precizie ce anume ar trebui sa gaseasca acolo evaluatorii australieni pentru a considera materia respectiva drept echivalenta. Speculatii se pot face multe, insa trebuie sa stii bine in ce te bagi. Cineva spunea la un moment dat ca oficialitatile australiene verifica autenticitatea documentelor trimise, contactand Ministerul Educatiei sau Invatamantului din tara de bastina a aplicantului. In cate din cazuri chiar se intampla asa sau care sunt documentele pe care le supun acestei verificari (presupun ca pot verifica numai diploma de licenta si foaia matricola pentru ca ma indoiesc sa reuseasca cineva sa verifice daca programele analitice chiar corespund cu ceea ce a trimis studentul in cauza, mai ales la ce haos este din punct de vedere administrativ in majoritatea institutiilor din Romania) asta nu cred ca poate sa stie cineva, insa consider ca este un risc inutil care nu trebuie asumat, deoarece pot aparea ulterior complicatii din partea DIMIA, complicatii care va pot compromite definitiv sansele de a mai ajunge vreodata pe taramul visat. Asa ca mai bine cu pasi mici si inceti, chiar si pe burta daca e nevoie, decat in salturi care va pot frange gatul.
Aveti grija sa trimiteti programa analitica pentru TOATE cursurile economice, informatice, de contabilitate, drept si finante studiate, deoarece odata obtinut rezultatul, este destul de dificil sa se revina asupra deciziei initiale.
Este posibil sa permita completarea ulterioara a dosarului de echivalare cu cursurile respective ce nu au fost trimise initial. Insa acest lucru nu este de recomandat, deoarece asta va presupune o alta echivalare, care chiar daca nu va va mai costa bani, va va costa timp, si poate ca nu vor fi in toate cazurile la fel de binevoitori. Mie mi s-a intamplat asa, dar poate ca fata de mine au aratat ceva mai multa indulgenta. Repet, eu sunt un caz singular. Oricum, pe cat posibil cat mai putine complicatii. Ganditi-va ca poate un asemenea lucru ar putea ridica semne de intrebare si din partea DIMIA, care ar putea lua la puricat cu mai mult simt de raspundere dosarul vostru din acest punct de vedere. Deci, atentie trimite-ti TOATE cursurile studiate in facultate care ar putea avea o cat de mica legatura cu domeniile vizate de CPA, chiar daca asta asta inseamna cheltuieli masive.

Ar mai fi de adaugat aici, ca in anumite cazuri, daca CPA considera ca descrierea unui anumit curs este insuficient de detaliata, ei pot specifica acest lucru in scrisoarea pe care o veti primi, sugerand si permitand in acelasi timp retrimiterea unei descrieri mai detaliate pentru respectivul curs.
Cat priveste traducerea programei analitice, acesta este un subiect destul de delicat. Este foarte important cine va face traducerea, deoarece de acuratetea acesteia depinde in mare masura reusita echivalarii. O traducere inexacta nu numai ca va anula eforturile depuse pana la momentul respectiv cu obtinerea programei analitice (sau si mai rau rescrierea programei analitice), dar mai ales odata trimisa aplicatia nu veti putea reveni asupra rezultatului obtinut, scuzandu-va ca de calitatea proasta a traducerii este raspunzatoare pentru rezultatul respectiv.
Daca stapaniti suficient de bine limba engleza ar fi de preferat sa va faceti traducerea programei analitice chiar voi insiva. Acest lucru se justifica din mai multe motive si anume:
In primul rand, pentru a avea o oarecare siguranta cu privire la calitatea traducerii, ar trebui sa apelati la un traducator tehnic, de preferinta care sa aiba o experienta relevanta in traducerea de documente cu caracter economic. Caci pentru un termen destul de banal in limba romana precum "cifra de afaceri" sau "rata de rentabilitate", se pot gasi multi termeni echivalenti. Important este sa fie gasit cel mai potrivit. Aici o mana de ajutor v-o pot oferi programele analitice ale unor materii asemanatoare pe care le gasiti publicate pe Internet de catre unele universitati australiene. Eu am folosit in acest sens syllabus-ul de la University of Southern Queensland, care o puteti gasi la www.usq.edu.au/course/specification/2005/ sau o alta institutie care publica programa la liber pe internet ar mai fi CIMA ce poate fi gasita la urmatoarea adresa: www.cimaglobal.com/students/studying/syllabus/full/. Probabil ca mai sunt si altele, insa nu am eu cunostinta de ele, mie personal ajungandu-mi si acesta.
In al doilea rand, faceti o importanta economie de bani, deoarece un traducator meserias probabil ca practica un tarif de cel putin 200.000-300.000 lei per 1800 caractere (aceasta este doar o estimatare personala, sau cu alte cuvinte cel putin onorariul pe care eu l-as pretinde J). Si cum orice traducator este si acesta om, poate a avut un deces in familie cu doua zile inainte si este cu gandurile aiurea, sau poate se grabeste sa plece in concediu sa isi ceara iubita de nevasta si va face traducerea in graba. Eu sunt de principiul ca daca vrei ca un lucru sa iasa bine trebuie sa il faci chiar tu personal. Insa, binenteles daca si esti in stare. Nu recomand acest lucru celor care isi pun problema obtinerii unui rezultat IELTS satisfacator, ci numai celor care sunt suficient de siguri pe competenta lingvistica in limba engleza incat sa se apuce de o asemenea corvoada, caci nu este usor, de asta puteti fi siguri.
Si last but not least, in acest fel va familiarizati nitel cu termenii economici care probabil va trebui sa ii folositi acolo. Just kidding... :)
Traducerile respective nu trebuie legalizate la notariat, cu atat mai mult cu cat ei afirma in formularul de aplicatie ca: "It is not necessary to submit official translations of the syllabus. However, translations should be typed, not handwritten. Failure to provide adequate syllabus detail may adversely affect the result of your assessment." Deci teoretic este suficienta si o traducere neoficiala, redactata pe computer. Insa totusi, pentru a nu avea surprize ulterior din partea DIMIA, carora va trebui sa le mai trimiteti si lor inca o data toate documentele trimise corpului profesional care v-a facut echivalarea (in acest caz CPA-ului), e mai bine ca aceastea sa fie traduceri autorizate. Unii ar spune ca traducerea ar trebui sa fie chiar si legalizata la notariat, insa interpretarea proprie a "official translation" nu ma face sa cred acest lucru. Dar la urma urmei, este o tara libera, e democratie, fiecare crede ce vrea, nu?
Dupa trimiterea aplicatiei si plata "assessment fee"-ului, dupa cum am mai spus mai sus, trebuie sa asteptati intre 4 si 6 sase saptamani, sau cel putin asa se angajeaza ei sa proceseze dosarul. In cazul meu, a durat fix 6 saptamani. Intrucat, la momentul respectiv eram in criza de timp, le-am solicitat sa imi transmita pe email rezultatul, insa din motive de securitate si confidentialitate, au refuzat sa faca acest lucru, insa mi-au spus ca daca le voi da un numar de fax unde sa transmita respectivul rezultat, vor fi mai mult decat bucurosi sa o faca (probabil ca se cam saturasera de mine J). Ciudat este ca totusi numarul de fax l-am transmis tot pe adresa de email. Adresa de email care de altfel era specificata in formularul de aplicatie. Or fi avut ei motivele lor, pe care eu unul nu am reusit sa le inteleg.
In cazul fericit, in care ati obtinut o echivalare pozitiva a studiilor veti primi in aproximativ 2 saptamani dupa expirarea termenului initial de 4-6 saptamani, in cutia postala un plic ce contine o foaie de hartie in care vi se va comunica cate din cele 12 materii v-au fost echivalate si de asemenea care materii va mai lipsesc pentru a obtine calitatea de "associate member". Din cate stiu, pentru a deveni associate member trebuie echivalate toate cele 12 materii, sa ai o anumita experienta profesionala in domeniul contabilitatii, iar la asta se mai adauga un stagiu de pregatire pe care trebuie sa il urmezi sub indrumarea unui membru CPA. Insa cum acest lucru nu m-a interesat si nici nu am ajuns pana aici, ma rezum doar sa amintesc de aceste, neavand cunostinte prea exacte. Oricum ar fi, scrisoarea primita ar fi bine sa o pastrati cu grija, deoarece daca se intampla ceva cu ea, si veti solicita un duplicat, acesta va va costa (parca spuneau ceva de vreo 20 AUD) si oricum nu stiu in ce conditii se poate elibera acesta (probabil sa mai dureze ceva timp). Deci atentie mare cu toate hartiile pe care le primiti.
Acesta ar fi cazul fericit. Cazul mai nefericit, si de asemenea mai frecvent este cel in care va mai lipsesc 1, 2, 3 sau si mai rau 5 materii pana la acoperirea a 9 din cele 12 materii. In aceasta situatie, scrisoarea primita de la CPA va specifica materiile care va mai lipsesc, spre exemplu daca v-au echivalat pozitiv 8 materii, in scrisoarea respectiva vor fi enumerate cele 4 materii lipsa pana la obtinerea statutului de CPA associate member. Asta nu inseamna ca va trebui sa le urmati pe toate 4, ci numai 1 dintre acestea, nefiind nici o preferinta sau ordine cu privire la care anume mai trebuie studiata. Aceasta este alegerea fiecaruia, functie de posibilitati, de preferinta sau de care i se pare mai usor de studiat. De asemenea CPA ar mai trebui sa trimita si o lista cu universitatile australiene acreditate unde ai putea sa urmezi cursuri agreate de ei. Insa aceasta lista nu este de prea mare folos, deoarece nu specifica detaliat pentru fiecare core curriculum area ce curs trebuie sa urmezi la o anumita universitate, ci numai universitatile respective, cu adresa lor si o adresa de email prin care poti sa corespondezi. Pentru a verifica ce curs sau cursuri trebuie studiate pentru echivalarea unei anumite materii, acest lucru insa il puteti afla de la urmatoarea adresa de web: www.cpacareers.com.au , unde te duci pe Study options, iar dupa aceea dai click pe link-ul care spune accredited courses search, iar de acolo selecteaza fiecare ce il intereseaza. Dupa care binenteles trebuie verificat daca universitatea respectiva ofera cursurile respective si la distanta, single-unit distance-learning (sau distance-education) non-award (sau non-degree) cum li se spune. Deci atentie sa nu confundati cursurile care sunt urmate numai in cadrul unui program de degree, cu cele care va trebuie. Non-degree sau non-award inseamna ca absolvirea lor nu contribuie la obtinerea vreunei diplome sau degree ci pentru cu totul alte motive decat acesta (unul dintre care este si obtinerea unei echivalari pozitive spre exemplu; sau reconversia profesionala sau largirea orizontului de cunostinte; sau pur si simplu hobby, personal achievement). Chiar daca nu contribuie la obtinerea vreunei diplome, totusi la absolvirea lor veti primi o dovada oficiala a faptului ca ati urmat cursul respectiv si l-ati promovat, dovada ce poarta numele in unele cazuri de Statement of Attainment (USQ) sau Letter of Academic Achievement (in cazul OLA). Oricum ar fi, o recunoastere oficiala din partea universitatii unde ati absolvit cursul respectiv, tot ar trebui sa primiti.
Din cautarile mele pe Internet am gasit initial ceea ce credeam sa fie cea mai ieftina universitate care sa corespunda scopurilor mele (eu am urmarit in primul rand un cost cat mai mic, asa cum probabil marea majoritatea dintre voi veti face; oricum nu prea am habar despre calitatea invatamantului in Australia, insa exista topuri de acest gen pe Internet daca va preocupa acest lucru) si anume University of Southern Queensland care poate fi gasita la adresa de Internet www.usq.edu.au. In cazul lor, un curs de undergraduate (care face parte din programa unui bachelor degree, adica a unei diplome universitare) costa 1065 AUD, iar un curs de postgraduate (adica face parte din programa unui program ulterior obtinerii unei diplome universitare, deci master sau doctorat) costa 1170 AUD. Daca plata se face integral la inscriere, beneficiezi si de un discount de 5% din costul cursului, ceea ce inseamna ca pentru un undergraduate asta ar insemna 1011,75 AUD iar pentru un postgraduate 1111,5 AUD. La aceasta taxa mai trebuie adaugat costul manualelor (textbooks cum li se spune) care poate varia de la 60-70 $AUD pana pe la vreo 120 $AUD per manual. O chestie destul de confuza este ca exista un numar destul de mare de manuale pentru fiecare curs, cam 3-4 in medie, si nu stiu daca toate sunt necesare sau numai optionale unele cu celelalte. Binenteles ca ei recomanda calduros sa fie studiate toate.
Insa de acest lucru nu am mai fost interesat intrucat intre timp am aflat de o alta institutie academica australiana care ofera servicii de acest gen la niste tarife sensibil mai scazute si anume Open Universities Australia ce poate fi gasita la adresa www.open.edu.au. OUA reprezinta un consortiu universitar format din urmatoarele universitati australiene: Curtin University of Technology, Griffith University, Macquarie University, Monash University, RMIT University, Swinburne University and the University of South Australia.

Un lucru bun il constituie faptul ca puteti solicita sa vi se elibereze Letter of Academic Achievement la absolvirea tuturor cursurilor (conform oficialilor rezultatele se publica pe internet si implicit eliberarea Letter of Academic Achievement in termen de 4-6 saptamani de la sustinerea examelor), avand posibilitatea de a le transmite adresa de destinatie direct adresa CPA-ului, economisind in acest fel timp pretios care ar necesita expedierea la adresa personala iar dupa aceea retrimiterea acesteia catre CPA. Personal consider ca ar fi mai sigur sa se trimita una la CPA direct, iar una pe adresa postala personala, de cea de-a doua avand nevoie la trimiterea dosarului final cate DIMIA.
Numarul de fax la care trebuie trimisa solicitarea semnata (signed request) este 03 8628 2955.
Costurile in acest caz pentru cursurile undergraduate sunt dupa cum urmeaza:
 · Unit Fee: 495 AUD
 · Overseas Student Fee: 195 AUD.
 · Total Cost : 690 AUD.
Si in acest caz mai trebuie adaugate la aceste taxe costul manualelor care se ridica in medie la aproximativ 100 AUD per materie, insa in acest caz nu exista o bibliografie la fel de stufoasa ca in cazul USQ, de regula fiind necesare numai 1 sau 2 manuale pentru fiecare curs studiat. De asemenea mai trebuie luate in calcul si costurile de expeditie. Manualele se achizitioneaza online de la libraria McGills, ce poate fi accesata pe internet la adresa www.mcgills.com.au, insa trebuie sa ii atentionati sa nu va trimita manualele prin UPS, serviciul folosit de ei, deoarece acesta este deosebit de scump, putand depasi chiar valoarea manualelor in cauza ci sa se trimita prin Australian Post si de preferat intr-un singur colet toate. Spre exemplu pentru cele doua manuale necesare pentru cursul BLW16 - Introduction to law care costa aproximativ 110 $AUD, taxele postale au mai fost in suma de aproximativ 40 $AUD.
O varianta avantajoasa ar fi sa gasiti pe cineva care a studiat anterior dupa ele si sa le cumparati de la aceasta persoana. Atentie insa sa verificati ca editiile sa corespunda cu cele de pe site, deoarece puteti avea surpriza sa nu corespunda.
Pentru o mai usoara intelegere a celor afirmate mai sus, voi publica aici si un tabel luat de pe site-ul www.cpacareers.com.au referitor la cursurile acreditate de CPA in cazul OLA:

Acum, banii platiti pentru tuitia australiana nu reprezinta asa cum ar fi poate multi tentati sa creada, o conditie necesara si suficienta pentru obtinerea mult ravnitei echivalari. Pentru a promova examenul, este necesar un studiu serios de minim 10 ore pe saptamana pentru fiecare curs, dupa cum recomanda chiar ei. Acesta este probabil si motivul pentru care nu te poti inscrie la mai mult de 4 cursuri in acelasi semestru, considerand probabil ca nu ai avea timpul fizic necesar pentru te putea pregati temeinic. Ori poate din orgoliu academic, pentru prestigiul institutiei, cine stie. Oricum regula e clara: se pot studia maxim 4 cursuri intr-un singur semestru.
Pentru ca sa treci si de acest obstacol, trebuie sa iti programezi din timp parcursul academic, deorece nu toate materiile sunt oferite in toate semestrele si de aceea trebuie sa verifici bine inainte ce este disponibil si in ce perioada. In cazul OLA, anul academic este structurat in 4 semestre (study period cum li se spune) care dureaza 13 saptamani fiecare, deci aproximativ 3 luni si care incep pe la inceputul fiecarei luni a fiecarui anotimp respectiv decembrie, martie, iunie si septembrie. (In cazul USQ anul este impartit in 3 perioade, perioada de studiu efectiv fiind de numai 12 saptamani, insa avand niste perioade tampon intre semestre mai mari, destinate probabil unor activitati administrative - corectatul lucrarilor, publicarea rezultatelor). Ultima data pana la care se mai poate face inscrierea este ultima vineri din a treia saptamana anterioara inceperii cursurilor, ramanand deci o perioada tampon de doua saptamani si un weekend intre data ultimei inscrieri si data de la care incepe propriu-zis semestrul. OLA foloseste si un sistem de clasificare a cursurilor functie de gradul de dificultate, de nivelul cunostintelor necesare a fi dobandite anterior pentru o cat mai buna desfasurare a procesului educational, specificand in cazul fiecarui curs "undergraduate level". E posibil ca asta sa fie totodata si anul in care respectivul curs este studiat la universitatea respectiva in cadrul unui program universitar, deoarece variaza de la 1 la 3, in ordinea crescatoare a gradului de dificultate (1 - cel mai usor, 3 - cel mai dificil). Insa, evident ca si cursurile studiate in anii terminali se bazeaza in mare masura pe cunostintele acumulate in anii initiali.

Pentru sustinerea examenului trebuie sa aranjezi cu un "invigilator" care sa te supravegheze, lucru destul de convenabil deoarece alegerea lui iti apartine in exclusivitate, nefiind nevoit sa te deplasezi la vreo locatie specificata, cum ar fi poate cazul vreunei universitati australiene care ar putea avea relatii de schimburi internationale cu vreo alta universitate romaneasca situata la vreo 100 km sa spunem de locul tau de resedinta, si unde poate ai fi programat sa sustii examenul. Si sa nu uitam elementul surpriza, care in acest caz ar fi de partea examinatului, acesta putand castiga bunavointa si simpatia examinatorului. Asta nu insemna ca trebuie sa il imbeti bine inainte J.Am luat acest paragraf si il reproduc in intregime pentru a intelege fiecare ce vrea referitor la calitatea persoanei ce poate fi desemnata drept supraveghetor:
"Exams are a part of many OLA units, and in most cases, you'll need to organise an exam supervisor, called an invigilator. There are many people who can supervise your exam, for example, Ministers of Religion, School Teachers, Managers, Police Officers and Librarians. Your unit materials will include information on any special requirements, as well as an inviglation form. Once you have submitted your form, your invigilator will receive everything needed to conduct the exam." Fiecare e liber sa isi aleaga acest invigilator, insa odata desemnat, acesta va primi intr-un plic instructiunile de desfasurare a examenului, fiind specificate toate detaliile de la data sustinerii examenului, impreuna cu datele de identificare ale candidatului pana la ora la care trebuiesc deschise subiectele si respectiv ora la care trebuie predata lucrarea.
Dupa sustinerea si promovarea examenelor respective necesare acoperirii gaurilor, veti primi la cerere o Statement of Academic Record (care costa 10 $AUD), pe care se va mentiona numele universitatii cu care ati studiat cursul/cursurile respectiv/e (spre exemplu University of South Australia, deci nu Open Universities Australia). Abia acum puteti spune ca ati intrat in linie dreapta cu procesul de echivalare si sa va relaxati la o cupa de sampanie cu prietenii. Dupa ce veti face cateva copii legalizate la Consulatul Australiei din Bucuresti dupa acest Statement of Academic Record, necesare ulterior pentru dosarul ce il veti trimite la DIMIA, dar si pentru cazul de orice eventualitate, veti trimite acest diplome la CPA. Acestia ar trebui sa faca reechivalarea studiilor in aproximativ 2 saptamani de la data primirii documentelor. Repet in cazul CPA-ului reassessment nu costa nimic in intervalul de 2 ani de la data aplicatiei initiale. Iar cu asta cred ca am spus cam tot, poate putin cam succint la ultima parte, deoarece nu am ajuns inca atat de departe.


P.S. Aceste informatii nu sunt exhaustive si ABSOLUT corecte, insa sunt suma experientelor mele avute in procesul de echivalare a meseriei de contabil, precum si o gramada de alte informatii preluate de pe ici colo, de pe britishexpats, diverse alte cazuri de care am avut habar si altele asemenea. In acest sens orice alte sugestii ulterioare sunt binevenite si mai ales nu uitati sa verificati orice informatie pe site-ul oficial al DIMIA sau/si ale corpului profesional respectiv (acest lucru este valabil in cazul tuturor profesiilor). Daca am gresit pe undeva imi cer scuze, nu aceasta a fost intentia si astept sa fiu corectat.
In speranta ca nu v-am demoralizat dincolo de limita suportabilului pe toti cei care nu aveti incotro si trebuie sa apucati pe acest drum, abia astept sa va spun si eu din experienta personala "Am reusit" asemeni multora dinaintea mea.

Ion

«Înapoi la lista FAQ
Home | Despre | FAQ | Forum
Get Firefox!