F.A.Q.

Echivalarea pentru profesionişti IT


Toti cei care doresc sa isi faca echivalarea in domeniul IT trebuie sa aplice la ACS (Australian Computer Society). Toata informatia necesara este gasita pe site-ul organizatiei (http://www.acs.org.au). Mai exact, in acest site, in partea stanga veti gasi un link catre 'Assessment for Migration'. Singura conditie minima pe care o impun ei este experienta profesionala (care poate varia de la 4 la 6 ani minim, in functie de studiile efectuate).
Observatie: Valabilitatea assessment-ului este de 1 an de la data eliberarii!

ACS echivaleaza urmatoarele categorii de ocupatii (voi da si ASCO Cod-ul pentru a fi mai usor):
- Information Technology Manager (ASCO 1224-11)
- Systems Manager (ASCO 2231-11)
- Systems Designer (ASCO 2231-13)
- Software Designer (ASCO 2231-15)
- Applications & Analyst Programmer (ASCO 2231-17)
- Systems Programmer (ASCO 2231-19)
- Computer Systems Auditor (ASCO 2231-21)
- Computing Professionals - not elsewhere classified (nec) - (ASCO 2231-79)

Echivalarea studiilor se face dupa 3 categorii:
- Grupa A (calificare si experienta de 4 ani minim)
- Grupa B (calificare si experienta de 6 ani minim)
- Grupa C (calificare)


In continuare voi prezenta pe larg fiecare categorie:

1. Grupa A
In aceasta categorie intra persoanele care au studii in domeniu, mai exact o facultate sau colegiu cu specific IT. Asta inseamna ca principala directie a cursurilor o reprezinta tehnologia informatiilor. Mai exact, cursurile cu specific informatic trebuie sa se desfasoare pe toata perioada facultatii, dar suma lor trebuie sa reprezinte minim 2 semestre full time (cred ca aproximativ 10 cursuri).
Se poate merge si pe o diploma de Master, cu conditia ca studiile sa se desfasoare pe 3 semestre si sa fie predominant cu continut IT, minim 33% continut IT.
Cei care se califica pentru Grupa A trebuie sa aiba 4 ani full-time experienta in domeniu. Este important de stiut aici ca experienta din timpul facultatii se ia in considerare daca se poate demonstra ca s-a lucrat full-time in paralel cu studiile.

2. Grupa B
In aceasta categorie intra acele persoane care nu au studiii cu specific predominant in IT, deci o persoana care a absolvit o facultate sau un colegiu dar cu o alta directie fata de IT. Atentie insa, ca sa va puteti califica in aceasta clasa trebuie sa fi facut totusi cursuri cu specific IT in timpul facultatii, mai exact, minim 20% sa reprezinte cursurile cu specific IT.
Daca se merge cu diploma de Master, continutul cu specific IT trebuie sa reprezinte minim 15% si maxim 33%.
Ca sa va puteti califica in aceasta categorie va trebui sa aveti o experienta de minim 6 ani full-time.

3. Grupa C
Aceasta categorie este cea mai putin importanta categorie pentru noi, romanii, deoarece presupune absolvirea unei facultati sau colegiu cu specific IT in Australia. Cine are astfel de studii se poate considera norocos, deoarece daca a terminat intr-un interval mai mic de 6 luni nu are nevoie de experienta profesionala, daca a terminat intr-un interval de 6 - 18 luni va trebui sa aiba minim 12 luni experienta.

4. RPL Report
Persoanele care nu se incadreaza in nici una din grupele de mai sus, dar au minim 6 ani experienta pot aplica utilizand RPL (Recognition of Prior Learning)
Pentru aplicantii care trebuie sa aplice utilizand RPL Report, ei vor trebui sa prezinte doua rapoarte, fiecare avand aproximativ 1000 cuvinte (doua pagini A4).
Un raport trebuie sa contina:
- durata proiectului care urmeaza a fi descris;
- angajatorul (patronul) unde ati realizat acest proiect;
- o scurta descriere a naturii proiectului;
- o descriere a rolului avut de aplicant (analist, designer, programator, inginer de sistem, project manager, etc)
- aspecte tehnice legate de nivelul de implicare a aplicantului in acest proiect. Aici trebuie date suficiente detalii pentru a demonstra cunostintele avute (dobandite) si modul in care ele au fost aplicate in cadrul proiectului.


Toate informatiile legate de cum se trimite o aplicatie, unde trebuie trimis dosarul si care este taxa de procesare a dosarului pot fi gasite la adresa
https://www.acs.org.au/assessment/lodgeappn.htm
Taxele pot fi schimbate, asa ca cel mai bine, inainte de a trimite aplicatia este necesar a se consulta site-ul oficial!!!

Una din problemele aparute aici o reprezinta intocmirea unei recomandari.
Iata cam ce ar trebui sa contina o astfel de recomandare pentru a fi credibila:
a. (daca se poare) sa se scrie la inceput: Attn: ACS (e recomandata treaba pentru ca aceasta mentiune face recomandarea un pic mai personala. In schimb, da bine si la sefii care o semneaza).
b. Datele firmei (sigla, antet, adresa, numar de inregistrare la registrul comertului, si cam tot ce trebuie trecut despre firma pentru a arata si a demonstra ca acea firma exista si e ok).
c. Date despre perioada exacta a angajarii (daca se poate si intervalul cu zile: ex: de la data de 12 martie 2001 pana la 17 aprilie 2003).
d. De specificat clar ca ai fost angajat cu norma intreaga si nu part time (sa se specfice 8h/zi sau 40h/sapt).
e. Pozitia avuta si citeva cuvinte despre ce aveai de facut (cred ca ar fi bine de bagat si o fisa a postului).
f. (eventual) citeva date despre proiectele in care ai fost implicat.
g. Date de contact: adresa, telefon, email. De specificat clar numele persoanei de contact.
h. Numele, semnatura si stampila (firma/persoana care iti da recomandarea/director general).

Observatii:
- Recomandarea e bine sa fie semnata si sa o cunoasca unul din sefii "mari" (ex: director general, patron, etc), pentru a preintimpina anumite probleme care pot apare la verificarea actelor.
- Este bine de atasat si fluturasi cu salarii (pentru a demonstra ca ai lucrat full-time si ca ai fost platit pentru munca prestata)

Dosarul complet trebuie sa contina urmatoarele:
- RPL Application form/Project Report (if applicable) - am scris mai sus ce trebuie sa contina
- Birth Certificate or passport - copii traduse/legalizate dupa acte
- Details of relevant tertiary qualification - diplome, foi matricole si tot ce este relevant pentru a demonstra studiile avute (toate copii legalizate). Nu este necesara programa analitica!
- Employer references - e bine de trimis in original (facute direct in engleza). Recomand sa le faceti voi si sa le dati la sefi la semnat.
- Resume
- Fees: 350 AUD pentru aplicatie simpla, 400 AUD daca se merge pe RPL. Acestea sunt taxele in acest moment, pentru detalii consultati site-ul oficial.

Observatie: Va recomand ca inainte de a aplica sa cititi/studiati site-ul oficial. In timp se pot schimba multe, iar acest document poate deveni depasit.
Mult succes!!!

Adrian Banu

«Înapoi la lista FAQ
Home | Despre | FAQ | Forum
Get Firefox!