F.A.Q.

Echivalare Traducatori


Primul pas in vederea obtinerii vizei de rezident permanent ca Traducator (dupa ce v-ati asigurat ca indepliniti cerintele minime prezentate in Booklet 6), este sa contactati NAATI - National Accreditation Authority for Translators and Interpreters.

Ei va vor da detaliile necesare pentru acreditarea ca Traducator in Australia, ceea ce va va permite sa obtineti 5 puncte pentru limba comunitara (romana).
Pentru echivalare va vor cere sa le trimiteti toate certificatele/ diplomele care atesta faptul ca sunteti Traducator recunoscut in Romania. Daca nu sunteti traducator in Romania va trebui sa vedeti care sunt conditiile pentru acceptarea inscrierii la examen.
Detalii gasiti tot pe site-ul lor si contactandu-i direct.

O alta sansa pentru echivalare ar fi sa aveti studii la vreo institutie aprobata de ei (o lista va va fi data dupa ce ii contactati).
In cazul in care NAATI nu v-a recunoscut diploma/ certificatul de traducator, inscrieti-va pentru un examen la ei. Sunt mai multe centre de examinare in lume, pe care le puteti afla de la ei. De asemenea, daca le solicitati inscrierea la examen, NAATI va va trimite un pachet informativ si de pregatire, in care veti gasi mai multe detalii referitoare la centrele de examinare si datele la care au loc examenele.
Printre materialele pe care le veti primi de la ei se afla si o carticica despre Etica. Vi se atrage atentia asupra notelor/ mediilor minime pe care trebuie sa le luati la examen ca sa treceti.

Este de recomandat, si chiar si NAATI recomanda acest lucru, sa va inscrieti la examenul de traducere intr-un singur sens, cel din limba straina in limba romana. Este mai usor desigur, iar ceea ce conteaza este sa luati examenul.

Examenul consta din traducerea a doua texte la alegere din trei care sunt date. De asemenea, sunt trei intrebari despre Etica, din care va alegeti doua la care sa raspundeti.

Atentie la examen! Timpul trece foarte repede. Cand am inceput examenul si am vazut despre ce este vorba, mi s-a parut usor si m-am relaxat prea tare si nici nu mi-am dat seama cand trecusera aproape doua ore. Intrasem in criza de timp si eram pe la jumatatea celui de-al doilea text de tradus. De Etica nici nu ma apucasem inca, ori acolo trebuie luat minim 5.
Nu va spun ce rapid a inceput sa-mi alerge pixul pe coala de hartie la examen si am reusit sa termin chiar in ultimul minut.

Textele vor fi din domenii diverse, la modul general, nu specializat: politica, invatamant, social, sanatate, stiinta, etc. Eu am avut de ales intre un text pe tema de sanatate, unul din invatamant si unul politic. Deoarece in textul din sanatate erau cativa termeni de al caror echivalent romanesc nu eram sigur, am ales sa traduc textul din invatamant si cel politic. Textele sunt de fapt niste articole ce pot fi gasite in reviste sau ziare.

E bine sa urmariti trimiterea rezultatului de la examen si sa nu o lasati prea moale, deoarece in cazul meu am pierdut 5 puncte la varsta.
Dupa vreo trei luni de asteptare fara nici un rezultat (rezultatul se elibereaza dupa 12 saptamanai) le-am trimis un e-mail si mi-au spus ca-mi trimisesera deja rezultatul.
I-am intrebat la ce adresa l-au trimis si era total gresita. Pana sa primesc diploma de la NAATI am implinit 35 de ani si odata cu acest fapt am pierdut 5 puncte.

Din fericire, punctele mi-au fost compensate prin faptul ca am obtinut 5 puncte la calificare/ diploma australiana.
Da, asa este, acreditarea/ diploma NAATI confera 5 puncte la imigrare.

Cand am depus dosarul nu am inclus testul IELTS, de fapt nici nu ma gandisem sa-l dau, avand diploma de traducator (si dovada cunostintelor de limba engleza) obtinuta chiar de la ei.
Insa dupa cateva luni, cand am primit solicitarea pentru medicale si cazier, mi-au cerut si testul IELTS sau macar dovada inscrierii la test, avand in vedere ca actele solicitate de ei trebuiau trimise intr-un timp relativ scurt.
Am trimis chitantele si programarea la testul IELTS, impreuna cu medicalele si cazierul.
De fapt medicalele au fost trimise direct de catre clinica unde am facut analizele.
La mai putin de doua luni dupa trimiterea rezultatelor testului IELTS am primit scrisoarea de acordare a vizei.

Succes!

Gabriel

«Înapoi la lista FAQ
Home | Despre | FAQ | Forum
Get Firefox!